Zakelijke rekening

Speciaal voor ondernemers bieden banken zakelijke rekeningen. Het hebben van een zakelijke rekening is niet verplicht, maar er zitten wel een aantal voordelen aan. Uiteraard kent de zakelijke rekening ook nadelen. Wij zetten de belangrijkste voor- en nadelen op een rij:

Voordelen
- Je hebt een duidelijk overzicht van de financiële situatie van het bedrijf als je hier een aparte rekening voor hebt. Anders raken de gegevens van zakelijke en privéuitgaven wellicht door elkaar. Ook voor de boekhouder en eventueel voor belastingdienst bij controle, is dit makkelijk en kunnen er geen twijfels over uitgaven ontstaan.
- Je kunt gebruik maken van zakelijk krediet.
- Met een zakelijke rekening kom je professioneler over op facturen et cetera. Als jouw klanten geld moeten overboeken naar J. Jansen, komt dat minder professioneel over dan dat ze dit moeten overmaken t.a.v. de bedrijfsnaam.
- Je kunt je laten adviseren door de accountmanager van de bank over financiële beslissingen.

Nadelen
- Een zakelijke rekening brengt extra kosten met zich mee; je betaalt zowel jaarlijks een vast bedrag als per transactie.

Toch vinden de meeste ondernemers de voordelen van een zakelijke rekeningen belangrijker dan de extra kosten die deze met zich meebrengt. Om alleen financieel overzicht te creëren zou je ook een tweede privérekening kunnen openen. Nadeel hiervan is dat je minder professioneel overkomt. Daarbij zal de bank je bij een grote geldstroom waarschijnlijk verplichten tot een zakelijke rekening.

Vrijwel alle banken bieden zakelijke rekeningen. Op de websites van de banken vind je meestal alle informatie over de pakketten en mogelijkheden.