Coöperatie

Voor wie zelfstandig wil werken, maar ook wil profiteren het de voordelen van een collectief, is de rechtsvorm coöperatie geschikt. Er zijn twee soorten coöperaties: de bedrijfscoöperatie en de ondernemerscoöperatie.

Een coöperatie is een soort speciale verenigingen. De coöperatie gaat een overeenkomst aan met en voor haar leden. Soms gaat dit om zakelijke belangen zoals inkoop of gezamenlijke reclame (bedrijfscoöperatie). Maar het kan ook zo zijn dat bij en coöperatie leden zelfstandig zijn, maar evengoed samenwerken aan bijvoorbeeld een project. Dan is er sprake van een ondernemingscoöperatie. Dit is bijvoorbeeld handig voor zzp’ers die samen een project doen, welke zij in hun eentje niet kunnen aannemen.

Met minimaal één partner kun je al een coöperatie oprichten. Er moet door de notaris een akte worden opgesteld en de coöperatie moet ingeschreven worden in het Handelsregister.

Een coöperatie is als rechtspersoon aansprakelijk. Dit houdt in dat als de coöperatie wordt ontbonden en er eventuele schulden zijn, jij en je partners voor een gelijk deel aansprakelijk zijn. De aansprakelijkheid kan uitgesloten worden door een ‘coöperatie met beperkte aansprakelijkheid’ of een ‘coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid’ op te richten.