Administratie

Het bijhouden van een overzichtelijke bedrijfsadministratie is erg handig om inzichtelijk te hebben hoe jouw bedrijf ervoor staat. Je kunt dan te allen tijde de financiële situatie, de inkomsten en de uitgaven bekijken. Naast dat het bijhouden van de administratie en boekhouding handig is, is dit ook verplicht.

Bewaarplicht
Van de Belastingdienst ben je verplicht om onder andere de urenregistratie, facturen, bankafschriften, reiskosten, rittenadministratie en overige bonnen bij te voegen en te bewaren. Je bent namelijk ieder jaar verplicht om inkomstenbelasting te doen en een goede administratie bevat alle gegevens die nodig zijn. Als de administratie niet volledig is of de aangifte niet op tijd gedaan wordt, kan dit je een flinke boete kosten. Ook ben je verplicht om het grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, voorraadadministratie, in- en verkoopadministratie, agenda’s en de loonadministratie zeven jaar lang te bewaren. Onroerende zaken moet je maar liefst 10 jaar bewaren. 

Zelf doen of uitbesteden
Als ZZP’er of eenmanszaak ben je niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een boekhouder of accountant, maar het is wel handig. Ten eerste scheelt het je een hoop tijd en hoef je je minder te verdiepen in fiscale zaken. De regels voor ondernemers verschillen nogal van de regels voor particulieren. Een accountant is op de hoogte van de meest recente regels en kan zorgen dat je maximaal van alle belastingvoordelen profiteert. Een nadeel van het uitbesteden zijn de Kosten. Een financiële expert heeft een gemiddeld uurtarief van 60 a 70 euro per uur. 

Een combinatie van zelf de administratie bijhouden en uitbesteden is ook mogelijk. Je zou bijvoorbeeld de belastingaangifte door een accountant kunnen laten doen en de btw-aangifte zelf kunnen doen. Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s waarin je facturen, inkoopfacturen, gemaakte kosten et cetera netjes kunt bijhouden.