Verzekeren

Net zoals je jezelf in het dagelijks leven tegen allerlei zaken kunt verzekeren, kun je je als ondernemer ook verzekeren voor zaken die te maken hebben met jouw bedrijf. Handig, want dan draai je als er iets gebeurt niet altijd op voor de (volledige) kosten. Er zijn allerlei soorten verzekeringen; van arbeidsongeschiktheid, bedrijfsaansprakelijkheid en rechtsbijstand tot pensioen en ziektekosten. Verzekeringen zijn niet verplicht, maar vaak wel handig. Welke het meest geschikt zijn hangt af van het soort bedrijf je hebt.

De meest voorkomende verzekeringen onder starters zijn:

  • Bedrijfsaansprakelijkheid. Als eenmanszaak of vennootschap onder firma ben je hoofdelijk aansprakelijk voor alle kosten. Dit houdt in dat er ook op je privévermogen aanspraak gemaakt kan worden bij eventuele financiële schade. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je je hier tegen indekken. Ook bescherm je jezelf tegen andere schades de je eventueel aanricht.
  • Arbeidsongeschiktheid. Mocht je langdurig ziek worden of overspannen raken, heb je als starter wellicht geen inkomsten. Hier kun je je tegen verzekeren.
  • Rechtsbijstand. Een rechtsbijstandverzekering kan handig zijn om eventuele kosten van en advocaat, deurwaarder et cetera te deken mocht je in de juridische problemen komen.
  • Ziektekosten. Een ziektekostenverzekering is in Nederland verplicht.
  • Pensioen. Ondernemers hebben als zij de pensioenleeftijd bereikt hebben alleen recht op AOW. Wil je een aanvullend pensioen om op je oude dag van te genieten, dan moet je dat zelf regelen.