Stappenplan

Stap 1: Wat voor bedrijf start je?
Voordat je start met het bedrijf, moet je goed nadenken wat voor bedrijf je wil starten. Welke producten wil je verkopen of welke diensten wil je hierbij bieden? Verstandig is om een ondernemingsplan te schrijven. Ook is het belangrijk om je goed af te vragen of je wel echt ondernemer wil worden. En of je daar geschikt voor bent.

Stap 2: Hoe zet je jouw bedrijf in de markt en waar is de doelgroep?
Breng in kaart waarom jouw onderneming een succes zou moeten worden en onderzoek hoe je je het beste in de markt kunt positioneren. Waarom komen klanten straks naar jou in plaats van naar je toekomstige concurrenten? Hoe kun je je onderscheiden? Waar is je doelgroep? En wil de doelgroep wel wat jij biedt?

Stap 3: Is jouw idee rendabel?
Onderzoek welke kosten je straks mee te maken krijgt en welke uitgaven nodig zijn om het bedrijf uit de grond te stampen. En onderzoek of deze kosten wel zijn terug te verdienen. Is jouw idee wel rendabel?

Stap 4: Welke rechtsvorm kies je?
Onderzoek welke rechtsvorm het beste past bij jouw bedrijf. De rechtsvorm bepaalt in welke mate je privé aansprakelijk bent voor eventuele schulden en van welke belastingvoordelen je kunt profiteren.

Stap 5: Welke verzekeringen sluit je af? 
Verdiep je in welke verzekeringen nodig zijn voor jouw bedrijf en welke je wil afsluiten. Controleer ook of het bedrijf aan eventuele wettelijke beroepseisen voldoet.

Stap 6: Zorg dat je administratie op orde is.
Maak een goede start met de administratie. Het is belangrijk dat de administratie voldoet om btw- en belastingaangifte te doen.

Stap 7: Bepaal de bedrijfsnaam.
Denk na over de juiste bedrijfsnaam en onderzoek of deze nog niet bestaat. Controleer ook of je een domeinnaam kunt vastleggen, het liefst identiek aan de bedrijfsnaam.

Stap 8: Bepaal algemene voorwaarden
Stel algemene voorwaarden op. Zo is er duidelijke welke rechten en plichten jij en de klanten hebben.

Stap 9: Schrijf je bedrijf in
Schrijf je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. De KvK geeft de gegevens door aan de belastingdienst. Je ontvangt dan een btw-nummer.

Stap 10: Ga aan de slag!
Het is zo ver. Jouw onderneming is een feit. Ga op zoek naar klanten en ga er voor!